"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

23 юли 2009

Безредици след катастрофа в Ихтиман

Наложи се полицаи от четири районни управления и жандармеристи да възстановяват реда в Ихтиман заради масови вълнения след пътен инцидент снощи. Повод за размириците бе блъснат велосипедист в непосредствена близост до кв. "Изток" в града. Незабавно на местопроизшествието били изпратени два автопатрула. Районът бил отцепен за извършване на оглед от дежурната група. Установено било, че 31-годишния велосипедист е починал на място. По същото време там се събрала огромна група от около 300 жители на квартала. Един от тях без никаква причина замахнал с брадва и изпочупил двете панорамни предни стъкла на служебните полицейски автомобили. При опита на полицаите да задържат извършителя събралите се оказали яростен отпор и успели да ги избутат. По този начин помогнали на агресивния мъж да избяга и да се укрие. По-късно той беше открит и арестуван. Задържаният е стар познайник на органите на реда с редица провинения, основно - кражби, съобщиха от МВР.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2317551

КОМЕНТАР: Ако не знаете, Ихтиман е (както е модерно да се казва напоследък) "град с компактно ромско население". Вероятно тези 300 човека са били цигани,а може би и колоездача е бил циганин. Е, и ? Не ме интересува това дали са били българи, цигани или марсианци. Също не ме интересува и първият човек, който е дал начало на протестите, като е счупил стъклото на полицейската кола. Бил криминално проявен. Ако ще и луд да е. Може би просто си е търсил повод за да направи някаква "асоциална проява". Такива е имало, има и ще продължава да има. Ето тук една друга история от преди само два дни. Някаква луда (по всичко личи българка, но е без значение - казвам го само за да покажа, че етническия произход няма връзка с това дали си луд или "криминално проявен") размахвала ножица пред Съдебната палата в София, успяла даже да нападне няколко човека. Това което наистина ми хвана окото в новината е, че след като е припламнала искрата 300 човека са дали изява на "топлите" си чуства, които хранят към полицията. Явно има някакъв социален проблем, след като при първия повод, квартала започва да се бунтува. Не го правят, защото им е скучно. И със сигурност не го правят просто защото са цигани. Така както бунтовете във Франция и тези в Китай не се дължат просто на поредната нелепа смърт или поредното набедено за лошо малцинство. В основата седи някакво трупано с години и десетилетия социално напрежение. И затова са ми смешни изказванията на властите, че примерно размириците се дължат на един рецидивист, на който света му бил крив. Както казах индивидуални асоциални прояви винаги ще има, не можеш винаги с тях да обесняваш колективните социални прояви.

1 коментар: