"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

22 юли 2009

Сблъсъци в Египет



Един полицай е загинал, а десетки протестиращи са ранени при сблъсъци между работници и собственици на каменоломни и полицията в Египет миналия четвъртък.

Протестиращите излезли на демонстрация в град Al-Minya, в централната едноименна провинция на 210 километра от Кайро и блокирали мост над Нил в отговор на решението на властите да наложат нови данъци на каменоломните.

Полицията използвала сълзотворен газ за да разпръсне тълпата, но протестиращите отговорили с камъни и ранили поне четирима полицаи, според самата полиция.

Официален представител на властите е казал, че полицията е използвала сълзотворен газ срещу 3000 работника. Един полицай е загинал, но сведенията се разминават за причината - едни казват, че е починал от сълзотворния газ, а други от хвърляните камъни. Други източници твърдят, че поне 17 полицаи са ранени и повече от 20 протестиращи.

Полицията е арестувала някои от демонстрантите. Преценките варират от 5 до 50 арестувани. Града е притихнал отново, с изключение на засилените мерки за сигурност. Сега повечето пътища са блокирани (от кого ? от полицията ли ? нали това е била целта на протестиращите? - Kitty Styles).

На арестуваните са повдигнати обвинения за участие в безредици, убийство, блокиране на главен път и нарушаване на пътния трафик. Извикан е чуждестранен екип да направи аутопсия на починалия полицай.

Уебсайтът на независимия ежедневник Al-Masry Al-Youm съобщава, че правителството е наложило такива данъци, които са принудили някои от кариерите да затворят и да освободят работниците си. Протестиращите заявяват, че са излезли на улицата, защотото петициите до властите са били игнорирани и вече 2 седмици някои кариери не работят.

Работническото недоволство все по-често се проявява в Египет, често в приватизирани компании. Дори професионални групи като доктори, фармацефти и адвокати са спирали да работят и са заплашвали със стачки заради заплащането. През април в град Mahalla El-Kobra, северно от Кайро избухнаха двудневни сблъсъци заради покачващите се цени и привършването на субсидирания хляб. Тогава трима бяха убити, а много ранени.

http://libcom.org/news/one-dead-dozens-injured-quarry-workers-egypt-clash-police-19072009

КОМЕНТАР: Понеже ми отправиха забележка, че преводите са ми само едно-две изречения, реших поне този път да се постарая повече.

2 коментара:

  1. Анонимен22 юли, 2009 22:50

    Петър

    Ама то не беше забележка... Просто попитах :)
    Но иначе - супер, така е по-добре ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Няма проблем - аз не се засягам от смислени забележки :)

    ОтговорИзтриване